BLOGG

+

Ältande

Det här blir det 46:e söndagsinlägget kring det mentala och mental träning. Inlägget förra söndagen kring oro och ältande gav väldigt många reaktioner och reflektioner. Det är bara att konstatera att ältande och oro väcker många tankar och funderingar. Här kommer några ytterligare reflektioner. 

Jag stöter på tre typer av ältande/oro. Det första är ett negativt tankemönster med inslag av lite katastroftänk. Det andra är för höga krav och självkritik. Det tredje är ett övertänk och överanalyserande. Oavsett vart man landar så tar det väldigt mycket energi och ofta leder det till hjärntrötthet. 

Ett viktigt steg i att lära sig hantera oron är att bli mer medveten om sitt ältande och oro, när det uppstår och varför. Utifrån detta ha en plan på att hantera ältande/oro. 

Dessutom när du kommer på dig själv med att älta: Ha en mönsterbrytare, gör något helt annat. Rör på dig, ta en kort promenad, ring till någon vän. Viktigt här är att bryta beteendet, det spelar mindre roll vad du gör, bara det är något annat. 

En annat tips är att när du kommer på dig själv med att älta, ge dig själv fem minuters ältande-tid. När det har gått fem minuter ställ frågan till dig själv:

1. Har det gett mig något?

2. Mår jag bättre?

3. Hjälpte ältandet/oron mig?

4. Kan jag göra på något annat sätt? 

Avslutningsvis ett tänkvärt citat från Dalai Lama:

”Oroa dig inte. Antingen kommer det att lösa sig och då finns det ingen anledning att oroa sig, eller så kommer det inte att lösa sig och då kommer oro inte göra någon nytta.”

‹ Gå tillbaka

Adress
POSITIVA KICKEN
Stig Wiklund
Gustav Adolfsvägen 2
856 40 Sundsvall

Telefon
070-581 89 22

E-post
stig.wiklund@positivakicken.se