BLOGG

+

Coachresa

Hon hade nått dit hon eftersträvat. Men när hon kommit dit, började hon att fundera på sin roll och framtid. Hon satt fast och kom ingenstans. Snarare tvärtom. Hon började känna tvivel, oron och självkritiken blev allt påtagligare. Det gick också ut över arbetet och även privatlivet.

Detta var utgångsläget när vi träffades för ett antal år sedan. Efter några mentala coachträffar började jag att successivt att utmana henne. Vad är det allra viktigaste för dig, vad vill du egentligen, vilken är din främsta dröm, vad mår du bra av, vilka är dina främsta styrkor, vad brinner du för, det var några av frågorna som vi processade. Vårt fokus var att saker är mogna när de är mogna, oavsett hur lång tid det tar. Ingen stress eller press utan mer reflekterande. Successivt började hon landa i ett nytt förhållningssätt och en positiv attityd till livet och till sig själv.

Vi jobbade också med att vi gör val och valen får konsekvenser. Några nya utmaningar som hon fick fundera över, som kan vara lite provocerande: ”Väljer jag mina känslor och tankar. Väljer jag att bli offer. Kan jag tänka på ett annat sätt? Kan jag välja tankar och känslor som gör mig stark eller väljer jag tankar som gör mig till ett offer?”

Den här mentala coachresan har tagit tid, men det börjar landa riktigt bra. Hon har bytt jobb och mår riktigt bra, hon har hittat sig själv och trivs med livet. Varför berättar vi det här? Både hon och jag tycker att det är viktigt att påvisa att det går att göra förändringar och få ett så mycket bättre liv. Men du bör bli utmanad och inspirerad, våga var långsiktig, lägga tid på reflektion, se möjligheterna, vara bekväm i det obekväma. Ha någon som vill dig väl, lyssnar, bryr sig, inspirerar och utmanar.

Och vi konstaterade att mental träning/coaching kan vara mer än fantastiskt…

‹ Gå tillbaka

Coachresa...

Här kommer det 51:e söndagsinlägget kring mental träning. Jag har fått flera frågor kring hur den mentala träningen har utvecklats över tid. 

Det var 1990 som Lars-Eric Uneståhl drog i gång den första utbildningen i mental träning. En utbildning som jag gick. När jag började jobba med mental träning fanns det en tydlig uppfattning om att mental träning var för förlorare eller individer med psykiska problem. 

Därefter har det hänt mycket. I en artikel i Dagens Industri beskriver OS-guldmedaljören i Turin 2006 Anna Olsson och skidikonen Johan Olsson utvecklingen på ett bra sätt:

”Min mentala coachresa började som junior. På 90-talet ansågs mental träning vara något för personer med problem. Jag insåg att det handlade om utveckling och om möjligheten att bli bäst, säger Anna”! 

”Jag tyckte inte jag behövde det, men som tur var tvingade Anna mig att börja jobba med Stig, säger Johan. Det blev en livsavgörande resa för mig!“ Johan säger vidare: ”Om jag ska säga hur mycket det mentala har betytt för min karriär så säger jag 100%.” Johan som blev ikon efter bragd 5-milen 2013. Förutom 5-milsbragden har han tagit 14 mästerskapsmedaljer. 

De senaste 10 åren har intresset för mental träning/coaching vuxit väldigt snabbt och det är en stor efterfrågan. Detta mycket på grund av att flera kända personer berättar om vilken stora nytta de har haft av mental träning, både i framgång och motgång. 

Numera handlar mental träning mer och mer om att utvecklas, må och prestera bättre. Få mental styrka för att klara livets olika utmaningar. Se det som är bra, fokusera på styrkorna, det som är stärkande och utvecklande och ytterst livsglädje.

‹ Gå tillbaka

Coachresa

Häromdagen fick jag en fråga från norsk TV, om jag hade någon dröm när jag började jobba med mental träning/coaching. Mitt svar blev: ”Jag hade en dröm om att få vara med om en mental coachresa med en person som skulle bli bäst i världen i någon idrott. Det har blivit flera.” Lärandet är att det gäller att våga drömma stort, oavsett vad man gör eller håller på med! Ibland blir det verklighet. Så våga drömma stort utifrån dina förutsättningar…

‹ Gå tillbaka

Adress
POSITIVA KICKEN
Stig Wiklund
Gustav Adolfsvägen 2
856 40 Sundsvall

Telefon
070-581 89 22

E-post
stig.wiklund@positivakicken.se